21. DESEMBER = ÅRETS MØRKESTE DAG: Vi er på vei inn i mørketida, mens sommersesongen sør på kloden er i full gang. Overvintrerne på Troll forskningsstasjon i Antarktis gir oss sine beste tips for ei best mulig mørketid.

Sesongene sør og nord på kloden er helt motsatt av hverandre, og nylig fikk de seks overvintrerne i Antarktis midnattssola tilbake. De har også møtt andre mennesker igjen, nå som sommersesongens første fly, lastet med forsyninger og sommerpersonell, har landet på Troll airfield.

Avbrekk er viktig

Mørket i sør har gjort at forskningstekniker Mads Risberg har skjønt hvor viktig høytidene er for opplevelsen av mørketida.

«Det verste med mørketida i Antarktis har vært at vi verken hadde jul eller nyttår som avbrekk. I tillegg var det sommer og fellesferie hjemme i Norge, og det var veldig stille på jobb for oss», forteller Risberg.

For å bryte opp den antarktiske mørketida feirer derfor overvintrerne jul i juli.

Mann ligger foran juletre med julegaver foran seg

JUL I JULI: Rørlegger Benjamin Larsen på julekvelden, 24. juli 2021. Juletreet i stua på Troll forskningsstasjon er pyntet og det er digital fyr på peisen. Foto: Norsk Polarinstitutt

Bevegelse og frisk luft

Rørleggeren, forskningsteknikeren, kokken og elektrikeren er samstemte i at regelmessig fysisk aktivitet og frisk luft er viktig. De er alle med på Dronning Maud Land-utgaven av trimutfordringa «Ti på topp», som mange kjenner hjemmefra.

Rundt Troll forskningsstasjon er det flere fjell som stikker opp av iskappen, som kalles nunataker, og ti av dem har turpostkasse på toppen. Vi skriver oss i turboka og får et merke for vel gjennomført trimutfordring.

Les mer: Geologi i Antarktis

Fjell med snø og stein på og en rød postkasse

EKSKLUSIVT MERKE: Ti av nunatakene rundt forskningsstasjonen Troll er utstyrt med postkasse og turbok. Gjennomfører du alle turene, er du dette merket vel fortjent. Foto: Anders Vangen og Benjamin Larsen, Norsk Polarinstitutt

Løft blikket

Forskningstekniker Mads Risberg har bodd mange år i Vardø og kjenner godt til den nordnorske mørketida. Hans beste råd er å minne deg selv på at mørketida er midlertidig.

«Man setter mer pris på sola når man har vært uten den en stund.»

Hva har det beste vært?

«Stjernehimmelen! Løft blikket, det er fortsatt mange farger og lys selv om det er mørkt, stjerner, nordlys og måneskinn.»

«Husk å nyte freden og roen som kommer med mørket, fyr i peisen og en god bok.»

Mer om jobben til forskningsteknikeren: Vitskap i lufta- luftmålinger

Man står på isen og ser på stjernehimmelen

ALLE DETALJER: «Stjernehimmelen i Antarktis er nok ganske lik som hjemme, men den er lettere å se på grunn av mindre lysforurensning», sier forskningstekniker Mads Risberg. Foto: Mads Risberg, Norsk Polarinstitutt

Hold døgnrytmen

«Selv om kroppen kan stritte imot, prøv å holde døgnrytmen, også i helgene», sier Benjamin Larsen, rørlegger og teamleder for overvintrerne 2020-21.

Hva har vært det beste med mørketida?

«Lyset! Det fine lyset og alle kontrastene du får. Mørketida har vært fin og koselig, spesielt når der har vært skyfritt, for da har himmelen hatt en fin glød. Kom deg ut og få litt frisk luft og det lille lyset som er.»

Det verste?

«Søvnen! Jeg slet litt med å klare å få sove.»

 
Mann kaster vann opp i lufta som daler ned som snø på grunn av kulden

BITENDE KALDT: Hva annet skal man finne på i -53,4 °C? Vinterens kaldeste dag ved Troll forskningsstasjon i Antarktis og rørlegger Benjamin Larsen kaster kokende vann opp i luften, som daler ned som snø. Foto: Mads Risberg, Norsk Polarinstitutt

Maten er viktig

Elektriker Anders Skarpeid og kokken Anders Vangen er samstemte i at maten har vært det beste.

«Mørketida har vært avslappende, men det verste har vært at tida har vært monoton. Da er det fint at måltidene og maten bryter opp dagene», sier Skarpeid.

«Mitt beste tips er å være disiplinert med treninga og være i aktivitet». Skarpeid er ivrig syklist og har funnet snøformasjoner formet av vinden for å pumpe sykkelen og få fine svinger.

Mann sykler på snø med fjell bak

NATURLIG PUMP TRACK: Elektriker Anders Skarpeid har utforsket området ved Troll på sykkel. Foto: Benjamin Larsen, Norsk Polarinstitutt

Kokken Vangen har mange år bak seg fra kjøkkenet i et av verdens nordligste samfunn, forskningsbyen Ny-Ålesund på Svalbard. Dermed er han den eneste av overvintrerne som har erfaring fra fenomenet polarnatt, den mørkeste perioden i mørketida, helt mørkt med klar himmel uten måneskinn. Derfor sier Vangen:

«Mørketida har vært kort.

Det verste har vært kulda.

Det beste har vært lyset.»

Mann med is på lua, i håret og på øyenvippene.

MINUS 38: Kokken Anders Vangen har gjort seg fortjent til Ti topper i Dronning Maud Land-merke. Her fra en tur hvor gradestokken viste -38 grader. Foto: Anders Vangen/Norsk Polarinstitutt