Koronapandemien har sendt millioner av mennesker i verden hjem. I hjemmets lune rede skal vi oppholde oss mest mulig i tida fremover, enten vi bor med andre eller ikke. Men isolasjon, mangel på sosialt nærvær eller for lite privatliv, kan være vanskelig å takle, spesielt om varigheten blir lenge. Da gjelder det å lytte til erfarne Trollfolk!

ISOLERT FRA OMVERDEN Det lir mot vinter på Troll, og med mørketid i emninga skinner polarlyset over fjellene i stasjonsområdet. Troll er Norges forskningsstasjon i Antarktis, og ligger på innlandet i Dronning Maud Land. I det islagte øde landskapet dukker det innimellom opp fjell fra isen, de kalles nunataker. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt

Noen som etterhvert kan regnes som eksperter på å leve isolert er våre seks overvintrere i Antarktis, som nå er inne i den femte av det totalt 13 måneder lange oppholdet på Troll-stasjonen i isødet i Dronning Maud Land. På Troll har overvintrerne kun hverandre å omgås frem til i november når ny sommersesong står for tur, og det første flyet med forskere og logistikkpersonell lander på blåstripa ved stasjonen.

JAMMING  Lege Thomas Dretvik (t.v.) og mekaniker Arthur Snekvik jammer gjerne på gitarene når de slapper av innendørs på Troll. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt

Men enn så lenge er de alene. Dagene blir kortere, mørkere og kaldere, og tida brukes mer og mer innendørs også for gjengen på Troll, som har som hovedoppdrag å drifte stasjonen gjennom den lange og værharde antarktiske vinteren som nå står for tur. 

LAG GOD MAT Det er sosialt og ofte gøy å lage mat sammen! Bak brød, sett en surdeig eller fermenter mat, det finnes mengder av muligheter som fremmer smaksløker og mette mager, råder overvintrerne. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt

Og så langt går alt bra, og lite tyder på at noe skurrer. 

–  Vi har det fint, trives i hverandres selskap og gjør hyggelige ting sammen, samtidig som vi respekterer behovet for å også ha alenetid, sier teamleder, kokk og eneste jente i gruppa, Karin Jansdotter, som sammen med gutta har laget noen kjøreregler for hvordan de skal mestre den spesielle tilværelsen de lever under på Troll, isolert fra omverden, men likevel tett på få andre over lang tid.

HYGG DEG MED PUSLESPILL….og gjerne et med flere tusen brikker, som forskningstekniker Roald Klingsheim pusler med når han slapper av. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt  

Gjengen på Troll deler gjerne rådene med oss lengre nord på kloden, vi som står midt i koronapandemien med alle dens utfordringer, inklusiv hvordan vi best mulig skal takle den nye hverdagen der vi helst skal holde oss hjemme, om vi kan.

Her er 10 mestringsråd for trivsel i isolasjon fra Troll overvintringsteam 2019/2020:

  1. SNAKK UT! Ta opp problemer med en gang de oppstår, ikke la dem ligge å murre, det kan gjøre vondt verre, skape misforståelser og gi galt bilde av situasjonen.
  2. SE HVERANDRE …og strekk ut en hjelpende hånd. Vær raus med gode ord og handlinger!  
  3. RESPEKTER ALENETID Det er fint å omgås andre, men også godt med alenetid, så vis respekt for de som trenger å trekke seg litt bort. Les en bok, hør på musikk eller se på Netflix, gjør det som gir deg hygge, selv om du er alene. 
  4. LAG MAT SAMMEN Det er sosialt og ofte gøy å lage mat sammen! Bak brød, sett en surdeig eller fermenter mat, det finnes mengder av muligheter som fremmer smaksløker og mette mager. Finn frem kokebøker eller søk oppskrifter på nettet.
  5. FELLESMÅLTIDER ER GULL På Troll samles overvintrerne daglig til fellesmåltider rundt bordet. –  Måltidene er som terapi for oss, sier kokk Karin Jansdotter. Da flyter praten, vi slapper av og nyter maten.
  6. LÆR DEG NOE NYTT …eller finn frem en hobby som du har lagt bort. Gjør ting du vanligvis ikke har tid til eller klarer å fokusere på, for eksempel lær deg et fremmedspråk eller et instrument, finn frem strikkingen og rydd i bilder.  
  7. TREN! Kan du ikke trene utendørs finnes det mange treningsfilmer på nettet, inklusiv yoga, som kan gjøres fra stua. Flytt på møblene og sett i gang!
  8. HA DET RYDDIG Ikke la hjemmet forfalle, men hold det rent og i orden, det øker trivselen. – På Troll passer vi på å ha det ryddig hver dag, det gjør også at vi klarer å tenke bedre, mener Karin.
  9. RUTINER OG MÅL FOR DAGEN Lag deg rutiner, selv om hverdagen virker flytende, rar og ny. Prøv å våkne til samme tid og spis regelmessige måltider utover dagen. Sett deg noen mål for dagen, og stryk dem ut etterhvert som de er oppnådd.
  10. VÆR SOSIAL VIA SKYPE/FACETIME Plei kontakt med venner og familie på Face Time/Skype eller andre plattformer. Det finnes et vell av artige filtrer som kan brukes og gi mang en latter…

Vel, da er det bare å prøve ut rådene fra våre folk sør på kloden. Og vi håper alle som holder seg hjemme i koronaens tid lykkes med hjemmetilværelsen. 

YOGA I STUA Kokk Karin Jansdotter har rigget seg til med yogamatte og treningsvideo på Macen i fellesstua. Foto: Alexander Sola / Norsk Polarinstitutt

 

GØY MED FILTER! Snakk med familie og venner over internett! Her er kokk Karin Jansdotter i samtale med mor og bror som befinner seg hjemme i Sverige, for anledningen med filtrer ;-)

Lurer du på hva overvintringen på Troll går ut på, kan du lese følgende nettsaker: 

Hilsen fra Troll, 25. mars 2020

Karin har drømmejobben i Antarktis! 14. februar 2020 

Klar for ett år i Antarktis, 23. oktober  2019  

OVERVINTRERNE  Overvintringsteamet på Troll i 2020 er mekaniker Arthur Snekvik fra Surnadal (foran til venstre), kokk Karin Jansdotter fra Gøteborg, lege Thomas Dretvik fra Sandnes og rørlegger Aleksander Tvedt Johannessen fra Randaberg. Bakerst til venstre; elektriker Alexander Sola fra Randaberg og forskningstekniker Roald Klingsheim fra Hjelmeland. Bildet ble tatt i Tromsø i oktober 2019, rett før avreise Troll. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt