Nå kan du også få arbeide i det antarktiske isødet. Søknadsfrist: 9. mars!  

Overvintrer, kokk og teamleder Karin Jansdotter fotografert på en toppene rundt Troll-stasjonen som hun har besteget så langt. Foto: Norsk Polarinstitutt 

Norges forskningsstasjon Troll i Dronning Maud Land har hatt helårsdrift siden 2005. Det betyr at stasjonen er betjent hele året, også gjennom den lange og tidvis værharde, antarktiske vinteren. I sommersesongen, fra november til februar jobber både forskere og logistikkpersonell på stasjonen, i tillegg til overvintrerne, og det kan gjerne være mellom 30-40 personer på Troll i denne tida. Men om vinteren, fra slutten av februar til november, er flystripa ved stasjonen stengt, og overvintrerne drifter stasjonen på egenhånd, helt isolert fra omverden.  

Det er Norsk Polarinstitutt som driver Troll-stasjonen og hver vinter søker vi etter nye overvintrere som skal avlaste dagens team, når de avrunder året sitt i Antarktis i november/desember.  Overvintringsteamet består av seks personer; mekaniker, kokk, elektriker, lege, rørlegger og forskningstekniker. 

Overvintringsteamet på Troll i 2020 er mekaniker Arthur Snekvik fra Surnadal (foran til venstre), kokk Karin Jansdotter fra Gøteborg, lege Thomas Dretvik fra Sandnes og rørlegger Aleksander Tvedt Johannessen fra Randaberg. Bakerst til venstre; elektriker Alexander Sola fra Randaberg og forskningstekniker Roald Klingsheim fra Hjelmeland. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt 

Trør til der det trengs  

Dagens overvintrere, Arthur, Karin, Thomas, Aleksander, Alexander og Roald er allerede godt i gang med arbeidet og hverdagen på Troll etter at de kom til stasjonen i november. De første tre-fire månedene av det ett år lange oppholdet har de deltatt i den daglige driften av stasjonen sammen med sommerpersonellet. Men fra neste uke, når sesongens siste fly forlater Troll blir de alene til i november når det første flyet lander på blåisen ved stasjonen og ny sommersesong står for tur.

Det er da overvintringen starter for alvor!

Jeg gleder meg! Vi er allerede en godt samkjørt gjeng, vi har brukt mye tid sammen siden vi kom hit og blitt kjent med hverandre. Gutta er hyggelige og god på samarbeid, jeg ser virkelig frem til  å bo og arbeide med dem i vinter, sier kokk, teamleder og eneste jente i flokken, Karin Jansdotter.

Troll i all sin prakt. Her skal overvintrerne bo og arbeide i ett år. Frister det ? Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt 

Hun forteller at det er travle og litt lange arbeidsdager nå som det er sommersesong, men når sommerpersonellet snart reiser vil de etter hvert jobbe litt kortere dager. På det meste var det 40 personer på stasjonen i sommer, nå blir det straks kun de seks overvintrerne, da blir det mindre jobbing, men fortsatt faste, daglige oppgaver som må gjøres. For selv om overvintrerne har hver sine spesialfelt i bunn må de trå til på en rekke fellesoppgaver. Vann skal skaffes, diesel fylles, mat lages, og kjøretøy, utstyr og bygg må sikres mot vær og vind, for været kan snu på få minutter. Overvintrerne gjør også målinger og samler inn prøver for forskere og samarbeidende institusjoner som holder til på Troll. 

Karin Winarve fra sommerstaben på Troll i fjor fotograferer en flokk antarktispetreller (Thalassoica antarctica) som flyr forbi toppen av Trolltinden, nært stasjonen. Foto: Stein Tronstad / Norsk Polarinstitutt  

– Kvinner bør søke

Karin angrer ikke et sekund på at hun søkte seg til Antarktis, og hun er ikke i tvil om at hun vil anbefale andre om å gjøre det samme, og særlig sender hun en oppfordring til kvinner.  Tidligere har det vært fleste menn som har overvintret på Troll, og innimellom noen kvinner, men de har vært i et klart mindretall. 

–  La ikke kjønnet ditt hindre deg fra å søke!  Selv om du er kvinne og tenker at det er manndominert, så søk og bli med å gjøre det slik at det blir flere kvinner her!  

– Jeg husker at da jeg i fjor så at Polarinstituttet søkte etter overvintrere, så var det et intervju med den eneste kvinnen som da var i overvintringsteamet. Hun fortalte så positivt om jobben og livet på Troll, og jeg tenkte jeg skal sannelig søke jeg også, og her er jeg, ett år etter, det er utrolig! Jeg er så glad for at jeg tok sjansen og søkte.

Karin og de andre overvintrerne har flittig tatt naturen rundt Troll i bruk, her fra en telttur. Foto: Karin Jansdotter / Norsk Polarinstitutt 

Breklatring, brannslukking, førstehjelp 

Karin forteller at hun har lært mye nytt på Troll og i tida før hun reiste sørover, på ulike kurs som Polarinstituttet holdt før avreise Antarktis.  

– Jeg har aldri lært så mye på så kort tid som etter at jeg fikk jobben som overvintrer, og ennå har jeg mesteparten av tida igjen her. Jeg har lært meg å klatre i isbreer, slukke brann, ta i mot fly og inngående førstehjelp, flere av disse tingene er viktig å ha med seg senere i livet. 

Karin har brukt fritida til å bli kjent med nærmiljøet til Troll. Den turglade kokken har vært på flere toppturer i fjellene og overnattet både i telt og i hytte. Og hun har også noen inneprosjekter som hun vil sysle med i vinter, kanskje når været også tilsier at det er best å holde seg innendørs. For i Antarktis kan været være både iskaldt og heftig med vindstyrker vi sjelden erfarer på den nordlige halvkule.

– Jeg skal lære meg å spille munnspill og muligens lage podkast sammen med en venninne som arbeider på hurtigruta, vi har ikke helt landet på temaer , men muligens noe polart siden vi begge er hekta på Antarktis og Arktis, sier hun.

Kokk Kent Eivind Vorland fra Bergen var overvintrer i 2018, her fotografert på kjøkkenet på Troll i februar mens det ennå var sommer i sør. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt 

Må takle isolasjon fra omverden  

Den storslagne naturen, snø og is så langt øye kan se, fjellene som stikker opp i det hvite landskapet, det særegne fuglelivet som foregår her på sommertid, lyse dager og netter, og ikke minst mørktetida som vi går inn i nå på Troll – alt dette vil være omgivelsene for overvintrerne. 

Og ikke minst, her lever man langt borte fra andre mennesker, og tett på fem andre over lang tid.

 Kan dette være noe som passer for hvem som helst?

– Hvis du er i tvil om du er fyller ferdighetene i stillingen eller har lang nok erfaring så send i søknaden allikevel, de personlige egenskapene teller mye denne i jobben.

– Ett viktig moment i vurderingen er at du må ha tenkt godt igjennom det å være isolert fra omverden i 13-14 måneder uten noen muligheter for retur til Norge, sier seksjonsleder for Antarktis, Jon Hugo Strømseng, ved Norsk Polarinstitutt.

Frister det med overvintring? Søknadsfristen er 9. mars – velkommen som søker!

Overvintringsstillingene finner du her 

Det finnes også «Ti på topp» i Antarktis! Her viser seksjonsleder for Antarktis, Jon Hugo Strømseng, frem det som må regnes som et meget eksklusivt merke for dem som vil ferdes til fjells. Foto: Elin Vinje Jenssen / Norsk Polarinstitutt