Vi søker to niendeklassinger som skal være forskningsassistenter på sommerens plasttokt rundt Svalbard. Er det verdens kuleste sommerjobb, eller!?

VI AVLYSER POLAR SKOLEDAG, MEN IKKE OPPGAVEN

Polar skoledag, som etter planen skulle arrangeres ved Norsk Polarinstitutt den 18. og 19. mars, er avlyst på grunn av koronautbruddet.

Skolekonkurransen, med en oppgave til elevene og som skulle deles ut under Polar skoledag neste uke, avlyses derimot ikke.

I begynnelsen av neste uke vil vi sende ut informasjon om denne til alle påmeldte skoler – og som vi håper skolene vil sende ut som en arbeidsoppgave elevene kan jobbe med mens skolene er stengt.

Her er infoen som vi la ut om Polar skoledag før den ble avlyst: 

Har du lyst til å oppleve unik natur, se ville dyr og kjøre mellom isflak samtidig som du lærer om naturen i Arktis?  Kunne du rett og slett tenke deg å bli polarforsker – slik at du kan være med å forstå hvorfor kloden vår er syk?

Da er det kanskje akkurat deg vi leter etter! Men først må du lese dette. 

STORKOBBE Sjansen er stor for at forskningsassistentene fra Tromsø vil treffe på storkobbe på ferden rundt Svalbard. Foto: Geir Wing Gabrielsen / Norsk Polarinstitutt 

Søker forskningsassistenter 

Konkurransen – eller de ledige stillingene, gjelder niendeklassinger i Tromsø og startskuddet går under Polar skoledag 18. og 19. mars.

Invitasjoner er sendt ut til alle ungdomsskolene i kommunen og det er opp til skolene om de ønsker å delta. Noen skoler har allerede meldt seg på, men det er fortsatt plass til flere. 

Under Polar skoledag vil elevene få høre korte foredrag om klima og miljø i polarområdene og om polarhistorie, fra forskere ved Polarinstituttet, totalt to timer. Økta avrundes med at konkurransen lanseres og oppgaven deles ut. Vi røper ikke konkret hva oppgaven går ut på, men natur, miljø, klima og ikke minst plastproblemet i naturen er viktige stikkord.

I løpet av våren skal en komite bestående av ansatte ved Norsk Polarinstitutt plukke ut to heldige vinnere som får delta på sommerens forskningstokt rundt Svalbard. 

PLANKTON  Under toktet skal forskerne hente opp organismer fra havet for å studere om de har plast i seg. Foto: Jenny Ross / Norsk Polarinstitutt  

Skal jakte etter plast 

Om bord i skipet vil det være 25 forskere og besetning, i tillegg til de to skoleelevene som for anledningen er hyret inn som forskningsassistenter. Det vil også være med en person fra Polarinstituttet som har som viktigste oppgave å passe ekstra godt på skoleelevene under ferden rundt øyriket i nord. Toktet starter i Longyearbyen den 21. juni og klapper til kai samme sted den 5. juli.

Det er plast i havet hovedforskningen skal kretse rundt, forteller toktleder Katrine Husum fra Polarinstituttet.

– Vi skal leite etter mikroplast i havis, havvann, plankton, fisk, fugler og på havbunnen, sier hun.

Det er et krevende stykke arbeid forskningsteamet skal utføre. Men viktig og høyst aktuelt. Plast i havet er et økende globalt problem, og forskerne vet ikke nok om hvordan plasten påvirker dyr eller mennesker. 

FORSKNINGSSKIPET KRONPRINS HAAKON  Det topp moderne forskningsskipet Kronprins Haakon skal bringe skoleelevene rundt øyriket i nord. Foto: Jon Leithe / Norsk Polarinstitutt 

Sorterer organismer på dekk 

 Under toktet får elevene mulighet til å se hvordan forskerne arbeider og ikke minst selv ta del i arbeidet. 

– Elevene skal få være med å sortere organismer som vi henter opp fra havet, som plankton og alger og som vi skal analysere for å finne ut om de har plast i seg,  forteller miljøgiftforsker Geir Wing Gabrielsen, som er en av forskerne som vil delta på toktet. 

Det er det nye og topp moderne isgående forskningsfartøyet Kronprins Haakon som skal bringe skoleelevene trygt rundt Svalbard. Skipet har flere fellesrom, fine sovekupeer, TV-stue, treningsrom og boblebad, for å nevne noe, og ikke minst et kjøkken som er kjent for å trylle frem de lekreste matretter.

HAVHEST …sjøfuglen havhest har for vane å følge etter skip, og vi får håpe fuglen også slår følge med plasttoktet. Foto: Sebastién Descamps / Norsk Polarinstitutt 

Kommende polarforskere ? 

Skipet har også laboratorium og utstyr som forskerne bruker i arbeidet sitt for å løse gåter knyttet til klima og miljøgifter.    

– Ungdommene vil komme tett på klimaendringene og får assistere forskerne når de arbeider. I tillegg får de en unik innsikt i problematikken knyttet til klimaendringer og plast i havet. Kanskje blir de så inspirert på toktet at de velger polarforskning som yrkesvalg senere i livet, sier kommunikasjonsdirektør Anja Salo. 

HVALROSS  Denne sjarmøren kan vi også forvente å treffe på, i alle fall en slektning. Foto: Siri Uldal / Norsk Polarinstitutt 

Yrende dyreliv 

Sommeren er høytid for å beskue det frodige dyrelivet på Svalbard, det er lyst døgnet rundt, om enn ikke varmt på dekk (ta med varme klær!). Det vil bli rikelig med muligheter til å se både sel, hval og sjøfugl. Sjøfuglen havhest, som for øvrig er fuglearten med mest plast i kroppen i Arktis, blir nok å følge skipet, som disse stormfuglene har for vane å gjøre.

Fra skipet vil det også være mulig å se beitende reinsdyr og fjellrev som lusker rundt på land, og ikke minst den storslagne naturen med isbreer, fjell og fugleholmer, for å nevne noe av det som vil være hverdagen under det to ukers lange toktet.  Og Gabrielsen kan i tillegg garantere at de også vil treffe på kjempen av Arktis, nemlig isbjørn.

– Det vil overraske meg mye om vi ikke ser isbjørn, men vi skal studere den på trygg avstand, lover han. 

For spørsmål om deltakelse på Polar skoledag, kontakt elin.vinje.jenssen@npolar.no 

NB: Polar skoledag er et pilotprosjekt i regi av Norsk Polarinstitutt og i år begrenses deltakelsen kun til å gjelde niendeklassinger i Tromsø. 

ISBJØRN-GARANTI – Det vil overraske meg mye om vi ikke ser isbjørn, men vi skal studere den på trygg avstand, lover forsker Geir Wing Gabrielsen. Foto: Janne Schreuder / Norsk Polarinstitutt